Columns

Jay Gertseen eredetileg 1989-ben készítette még Atari ST-re a Columns, amely a Tetris és a Bejeweled játékmechanikáját kombinálta. Gertseen rövidesen eladta a jogokat a Sega-nak, aki aztán az árkád változat mellett az összes korabeli platformukra is megjelentették.

A játékban, hasonlóan a Tetrishez, fenntről lefelé érkeznek az egyre újabb elemek, a pontszám növekedésével egyre gyorsabban. Ellentétben azonban a Tetrissel, itt minden elem függőlegesen, három kockából épül fel, de jellemzően az elemek eltérő színűek, és egy-egy sor/oszlop eltűntetéséhez 3 azonos színű kockára van szükség, hasonlóan a Bejeweled-hez.  További hasonlóság, hogy a kockák inkább kristály-jellegűek, mint a Tetris téglái, különbség viszont, hogy nem csak függőlegesen illetve vízszintesen építkezhetünk, ha három szín átlóban találkozik, akkor is "kirobbanthatóak".  Bónuszként érkezhet három egyszínű kockából álló elem is, sőt, olyan darab is, amely minden olyan színű kockát kirobbant a pályán, mint a közvetlen alatta lévő. Természetesen, amennyiben sikerül háromnál több kockából sort/oszlopot/átlót kiraknunk, az többlet pontszámmal jár.

Később számos további konverzió és klón jelent meg, az Amiga változattól kezdve egészen az idén megjelent iOS változatokig.

Columns

Fejlesztő: Sega
Kiadás éve: 1990
Típus: shoot'em up
CPU: Motorola 68000
Felbontás: 320x224, 32 szín

 

 

2016. szeptember 01

Fatal Fury

Az 1991'es Fatal Fury az első az SNK King of Fighters sorozatában, fejlesztője pedig ugyanaz a Takashi Nishiyama volt, aki az eredeti Street Fighter-t is fejlesztette, és ezt a játékot tartotta annak szellemi utódjának is.

bővebben

Dungeons & Dragons

A korábbi Tower of Doom folytatása, elődjéhez hasonlóan, sok olyan elemet vonultatott fel, amely nem igazán jellemző az árkád játékokra: saját név rögzítése a karakternek, választható kasztok, tapasztalati pont, felszerelés, tanulható varázslatok, amelyek mind-mind alapvetően szerepjátékos elemek.

bővebben

© retrogamer.hu 2024. All rights reserved. Powered by automataberles.hu


TotalStudio