World Rally Championship

Korábban volt szó a híres-hírhedt öngyilkos elemekkel ellátott Sega és Capcom panelekről, de ezek mind-mind gyermekjátékok a spanyol Gaelco szoftvereinek, azon belül is kiemelten a World Rally védelméhez képest.

Technikai részletekbe illetve a Dallas processzor lelkivilágába inkább bele se mennénk, van hozzá szakirodalom a neten elég, szárazabb, mint James Bond kedvenc martinije. Titkosítási logikát egyébként teljes mértékben még úgy is évekbe telt visszafejteni, hogy egy 2008-as LAN party-n az egyik alapító, Javier Valero személyesen adta át az eredeti, kódolatlan ROM-tartalmat pendrive-on, ez alapján hegesztette össze a MAME-őrült Manuel Abadía az első, valóban működőképes emulációt, sőt, jóideig a Gaelco saját weblapjáról is letölthető volt ez a ROM.

Mivel a többi, korabeli izometrikus árkád autóverseny sokat nem ér, pl a Trash Rally, ahogy a neve is mutatja, hát, az, a Neo Drift Out pedig olyan grafikával készült, hogy nem lehet eldönteni komoly e vagy vicc, az egyetlen, komoly vetélytárs a Kaneko-féle Mille Miglia volt, amit viszont mondhatni erről koppintottak. Nekünk egyébként, szégyenszemre, még nem sikerült PI-n működésre bírni, bár PC-n igen, bosszant is rendesen :D

Nade, "pár" szót magáról a játékról: pár helyesírási hibát eltekintve, teljesen korrektül benne van több híres rally helyszín, pl a Sanremo, a Monte Carlo, az Akropolisz és az Ezer tó Rally is. Az ellenfelek esetében nem ennyire tiszta a helyzet, de kevés gondolkozással kideríthető, melyik három betűs rövidítés kit takar a 92-93'as évadból, itt sincsenek kis nevek, a Gaelco nem sajnálta a licencdíjakat: bizony, itt van Mcrae, Mikkola, Kankkunen, Vatanen, és még sokan mások. Aki, és ami kimarad, az maga a versenyautó, egy fia utalást sem találunk rá, pedig egyértelműen egy Celica GT-Four-ról van szó. Bár ránk, mint játékosra a program szintén egy három betűs YOU rövidítéssel utal, az út szélén a rajongók által lobogtatott Sainz-Moya zászlókból illetve Sainz gyanúsan hiányzó nevéből gyanítható, hogy a spanyol nemzeti kincset személyesítjük meg. Öröm az ürömben, hogy Sainz pont ebben az évben koccolt le a Toyotától, amikor a játék végre kijött.....

A játékmenet lineáris, időre kell ponttól-pontig eljutni, lehet persze drifteléssel közönségrallyzni, de az időbe kerül, a pályák pedig az elején viszonylag könnyű, aszfalt vagy murvapályák, de később akad havas pálya hóeséssel, sőt, éjszakai futam is.

Az játék már eredetileg is több verzióban is kijött, volt saját kabinetes, kormánnyal, pedálokkal, illetve joystick-el is, de adta a Gaelco conversion kit-ben is, érdemes a neten megnézni a kapcsolódó leírás, hogyan keveredik az amerikai piacra szánt, korrekt Ataris megfogalmazás és partnumber-hegyek a a vélhetően eredeti spanyol kézzel készült "műszaki" rajzokkal és feliratokkal, amolyan fúrd ide-fúrd oda stílusban.

 

World Rally Championship

Fejlesztő: Gaelco
Kiadás éve: 1993
Típus: autóverseny
CPU: DS5002FP (12MHz)
Felbontás: 368x232

 

 

2017. április 03

© retrogamer.hu 2024. All rights reserved. Powered by automataberles.hu


TotalStudio