Michael Jackson's Moonwalker

A Moonwalker techikai értelemben egy beat'em up játék, jóllehet Michael Jackson nem ütésekkel-rúgásokkal gyűri le az ellenfelet, hanem varázslatokkal. Minden pálya elején van egy rövid betekintésre is lehetőségünk, ahol a program jelöli, hol vannak az ellenfelek és a megmentendő gyerekek is

Attól függően, milyen a kabinet kiépítése, akár hárman is játszhatunk egyszerre, persze, mindhárom játékos más-más ruhába öltözött Jacksonokat irányít,természetesen, mindegyiknél megvan az elmaradhatatlan kalap és alkarvédő is. A sima mágikus támadás mellett egy másodlagos változatra is lehetőségünk van, ekkor fények gyúlnak ki a pályán, és Jacko letáncolja az ellenfeleket a pályán, akik mivel nem tudják tartani a ritmust, sorban kifekszenek. A játékban megjelenik Jacko háziállata, Bubbles, a csimpánz is, akit ha felveszünk, a karakter átalakul Robo-Jacko-vá, és az eddigi, csak közelről működő varázsütés helyett egy kissé kevésbé Michael Jacksonos lézervetőkkel irthatjuk az ellent. Természetesen, a már említett kalap és alkarvédő mellett nem maradhattak el a legnagyobb slágerek sem, mint a Smooth Criminal, a Beat It, vagy a Bad sem.

És pár szó a hardverről: a legtöbb korabeli árkád gép jellemzően a Motorola 68000 CPU köré épült, ezt a SEGA és jópár más gyártó is ellátta egy később csak öngyilkos elemként elhíresült megoldással: a sima 68000 CPU helyett egy FD10xx processzort használt, amely gyakorlatilag egy 68000 CPU mag, egybetokozva egy biztonsági RAM modullal és egy 3.2 voltos lítium elemmel. Az így összeállt processzor fizikailag ugyanabba a foglalatba megy, mint a 68000-res, viszont magát a programot tároló EPROM készlet kódolt, és a dekódolási logikát a CPU tokban található RAM tárolja. Ha az elem pedig kimerül, a kód elvész, és a program soha többé nem indul el. Mivel a gyártó legszebb álmaiban sem remélte, hogy a kérdéses panelek ilyen magas kort megérnek, az elemek közül pedig még a legjobb minőségűek sem igen bírtak többet mint 10 év, az érintetlen panel száma gyakorlatilag nulla, a még működő vagy különböző módszerekkel javítottak ára pedig csillagászati is lehet. Ez a "probléma" mellesleg érinti az összes SEGA System 16, 18 vagy 24 rendszerű panelt, de fennáll hasonló a Capcom CP1 és CP2 rendszerein is, sőt, létezik még ettől is "szemetebb" megoldás: a spanyol Gealco-nál léteztek olyan panelek, amely minden bootolás után újragenerálták a biztonsági kódot, majd ezt a RAM mellett eltárolták egy EEPROM-ban is, és a következő indításnál már az új kódot hasonlították össze, ezzel is nehezítve a kódkiolvasást, ezzel együtt pedig a program, végső soron pedig a kompett panel lemásolását.

Michael Jackson's Moonwalker

Fejlesztő: SEGA
Kiadás éve: 1990
Típus: beat'em up
CPU: SEGA System 18 Motorola 68000 10Mhz
Felbontás: 320x224,4096 szín

 

2016. november 16

© retrogamer.hu 2024. All rights reserved. Powered by automataberles.hu


TotalStudio