Kangaroo

A Sun Electronics (Nem keverendő a sajnálatosan becsődölt amerikai Sun Microsystems-el) elsőként lovagolta meg a Donkey Kong indította hullámot, ráadásul meglehetősen eredeti módon. Ahogy a játék mutatja, egy kenguru, még pontosabban egy nőstény kenguru bőrébe, lám, nem tegnap találták ki a gender-korrektséget.

Olyannyira nem, hogy a boxkesztyűben bújtatott kenguru-mama (ami minden bizonnyal a 78's Mathilda című filmre utal, amiben, láss csodát, egy nőstény kenguru boxol) a kölykét próbálja megmenteni a almadobáló majmoktól.

Ami mind a filmet, mind a játékot tekintve sokszorosan is sánta, lévén a párzási időszakban verekedő hím kenguruk tűnhetnek úgy, mintha boxolnának, de valójában a viszonylag gyenge mellső lábukkal csak megragadni próbálják az ellenfelet, hogy aztán a viszont baromi erős hátsó lábukkal egy ordas nagyot belerúgjanak. Amin ráadásul van egy akkora karom, hogy simán elmehetne szőrös raptornak, talán szerencsésebb lennek a kickbox kenguru megnevezés....

Nade, félre az állattant, lássuk, mit hozott ki a japán Sun a Zilog Z80-asából 25 éve. A majmokkal 4 pályán kell megküzdenünk, a cél létráról létrára eljutni a legfelső platformig. Érdekes módon külön ugrás gomb nincs, ha épp nem létra alatt állunk, a joystickot felfelé vagy átlósan nyomva tudunk ugrani, külön gomb csak a támadásra van. Hiába, a Cherry D44X 82'ben is drága volt, nem lehetett pazarkodni.

A pálya maga egyébként furcsa, bár eleve, kenguru vs majom, az sem egy szokványos felállás, a fák meg egy harmadik kontinensről, emiatt lehet,hogy a majmoknak se jut fegyverül banán, csak alma. Ezeket aztán lehet kerülgetni, átugrani, vagy lebukni előlük, ha pedig közel jönnek, mehet a box, illetve, magukat a majmokat is lepofozhatjuk az ágakról. Vigyáznunk kell azonban a gorillával, azzal nem bírunk, de cserébe a boxkesztyűnket is elviszi, illetve, figyelni kell az órát, mert persze a pályák időre mennek.

Az 1-2-4 pálya sima platform-menet, alulról felfelé kell kiszabadítanunk a kölyköt, a 3. pálya viszont amolyan céllövölde, csak mi vagyunk a cél: a majomhorda pergőtűz szerűen szórja ránk az almát, mindet le kell pofoznunk, hogy a ketrec leereszkedjen, csak így tudunk a felső platformra jutni.

Amellett, hogy Donkey Kong játékmenet-másolásban az elsők között van, nincs ez másképp a bugokkal sem, érdekes, ez egyébként a kínosan agyontesztelt árkád játékokra nem jellemző, szerencsére itt is csupán minimális sprite-villogásra korlátozódik a probléma. Mivel a kiadó az Atari volt, a játék megjelent a korabeli, otthoni Atari platformokra is, 84'ben pedig a CBS-es rajzfilmsorozat is készült belőle. Maga a Sun sem tűnt el, amerikai névrokonával ellentétben, később jórészt Nintendo és Sega portokat készítettek keresztül-kasul minden platform között, mostanság pedig a Nintendo partnereként fejlesztenek kisebb-nagyobb játékokat.

 

Kangaroo

Fejlesztő: Sun Electronics
Kiadás éve: 1982
Típus: platform
CPU: Z80 2.5MHz
Felbontás: 240x256, 24 szín

 

 

2017. május 21

© retrogamer.hu 2024. All rights reserved. Powered by automataberles.hu


TotalStudio