Goldex Axe

Első körben érdemes pár szót ejteni a Sega később hírhedté vált System 16 rendszeréről, amelyen a Golden Axe mellett pl a szintén híres Altered Beast is megjelent. A Sega némileg előtte járt a többieknek, őket már 85'ben megcsapta a szoftverkalózkodás szele, így a Capcom-ot vagy az SNK-t évekkel megelőzve dobták piacra a híres-hírhedt öngyilkos elemmel ellátott játékpaneljeiket.

Ennek lelke a Hitachi FD1094-es processzor, amely gyakorlatilag nem más, mint egy Motorola 68000-res, speciális tokban, amelyben a tényleges processzormag mellé egy elemmel megtámogatott RAM tárolja a játék futtatásához szükséges, gyárilag betáplált titkosító kulcsot. A tok pedig le van zárva, ránézésre nem lehet(ett) megállapítani, hol van a huncutság, míg más gyártok későbbi paneljein sokszor jól látható, sőt, adott esetben elem helyett akkumulátort találhattunk a panelen. Ha az elem pedig kimerült, búcsút inthettünk a dekódoló kulcsnak, azzal együtt pedig az egész panelnek. A későbbi ráncfelvarrásokkal (A-B változat) együtt jó 40 játék jelent meg ugyanerre az igen "sikeres" platformra.

Nade, vissza a Golden Axe-hoz, amely annyira jól eltalált volt, hogy később a Sega Megadrive-ra is kiadta, nem is beszélve a C64, de még a PC átiratokról. A játék, legalábbis árkád téren, egy fájó pontra jelentett gyógyírt: a rengeteg platform, lövöldözős, verekedős játék között igazi ritkaság egy középkori környezetbe ültetett fantasy világ, kardokkal, varázslatokkal és sárkányokkal.

Yuria földjét ugyanis a Death Adder katonái dúlják, miközben ő a főváros kastélyából fenyegetődzik mind a királyi család, mind Yuria jelképe (és a játék névadója), a mágikus arany csatabárd elpusztításával. Szerencsére, rendelkezésünkre áll három hős, akikkel egy-és kétjátékos módban elháríthatjuk a vészt, egyben bosszút állhatunk elvesztett szeretteikért: Gilius, a törpe, Wolud bányáiból, aki a bátyja gyilkosai nyomában jár, jókora csatabárddal és közepes mágikus képességekkel.

Ax Battler, aki a nevével ellentétben jókora kardot forgat, és korlátozottan a mágiát, míg Tyris, az amazon a szüleiért állna bosszút mint amazon kardforgató, egyben a játék legerősebb mágiáját felvonultató karaktereként. Ahogy haladunk előre, úgy találkozunk mind erősebb ellenfelekkel illetve kisebb-nagyobb boss karakterekkel, eközben pedig az esti pihenők során a lopni érkező koboldoktól zsákmányolhatunk varázsitalt, illetve életerőt visszatöltő elemózsiát. Emellett időről-időre az ellenségtől zsákmányolt hátasokra is felpattanhatunk, kezdve a leggyengébb, farkával suhogtató halgyíktől kezdve a tüzet okádó törpesárkányig.

Később a vezető fejlesztő, Makoto Uchida kivallotta, hogy két okból is a fantasy környezetre esett a választásuk: egyrészt mert óriási akciófilm-rajongó volt, főleg a Conan, a barbár volt a kedvence, másodsorban viszont a fejlesztőcsapata annyira kicsit volt, hogy jó egy év alatt tudták csak befejezni a programot, amely másképp nemigen rúghatott volna labdába a Double Dragon-t és a Kunio Kun-sorozatot ontó Technos mellett.

Golden Axe:

Fejlesztő: SEGA
Kiadás éve: 1989 május
Típus: beat'em up
CPU: Sega System 16 (Hitachi FD1094/Motorola 68000 10MHz)+Intel i8751 8MHz
Felbontás: 336x240, 256 szín

 

2017. február 04

© retrogamer.hu 2024. All rights reserved. Powered by automataberles.hu


TotalStudio