Cadillacs and Dinosaurs

Elég furcsa az, ha egy gyártó két akkor petárdát, mint a Punisher és a Cadillacs and Dinosaurs, gyakorlatilag ugyanabban a hónapba durrant el. A Capcom azonban a 90's évek közepén nem ismert tréfát, igaz, ehhez hozzájárult az is, hogy a két program teljesen azonos hardveren fut, játékmechanikában nincs jelentős eltérés, sőt, még egyes grafikai elemek is megegyeznek.

Ettől függetlenül az itthon jórészt ismeretlen Xenozoic Tales világára épülő játék a tévé sorozattal egy időben startolva telitalálat volt. A megfelelő kabinettel akár egyszerre három játékos is nekivághatott a poszt-apokaliptikus, dinoszauruszoktól és emberi vagy fél-emberi ellenfelektől hemzsegő világnak. A recept a jól bevált négy karakter (kiegyensúlyozott,ügyes, gyors, erős) felállást követi, a két szokásosnak mondható speciális támadás mellett pedig a két (három) játékos módban van külön csapat alapú kombó is.

Összesen 8 pályán verekedhetjük, lőhetjük és vághatjuk magunkat végig, a harmadikon még egy cadillac-be is bepattanhatunk. Ennek köszönhető az is, miért nem készült sem érdemi folytatás (leszámítva egy jobb-ha-inkább nem is lenne SEGA megoldást), illetve hogy miért nem jelent meg más platformra: mert a Cadillac márka tulajdonosa, a General Motors akkor licenszdíjat akart a Capcom-tól az otthoni változat kiadása esetén, ami még ennek a szoftver-mammutnak sem érte volna meg.

Annak pedig csak külön örülhetünk, hogy nemrég megszületett a megoldás a meghibásodott CP/CP2 panelek javítására, a Cadillacs and Dinosaurs panelján ugyanis nem egy, hanem mindjárt KÉT öngyilkos elem is található: egy magát a programot tároló B panelen, egy pedig külön a QSound modult és vele az audio-epromokat tároló C panelen. Bármelyik is lemerül, a komplett panel használhatatlanná válik, ami, valljuk be, 20+ év után mondhatni aktuális.

Cadillacs and Dinosaurs (képgaléria elérhető itt)


Fejlesztő: Capcom
Kiadás éve: 1993 április
Típus: beat'em up
CPU: Capcom CPS-1 (Motorola 68000 12Mhz, QSound audió
Felbontás:384x224, 4096 szín

 

2017. február 13

© retrogamer.hu 2024. All rights reserved. Powered by automataberles.hu


TotalStudio