Retró! Pár gondolat, a régi videójátékokról

Retró. Kóstolgassuk pár percig ezt a szót. Mit értünk alatta, ha egyszer hajlamosak vagyunk bármireráhúzni az enyhén divatjamúlttól a menthetetlenül elavultig mindenre? Nehéz kérdés. A "nagyok"szerint ami legalább 15-20 éves, az már retró. Ez életkortól függően máris behatárolja, kinek mi a retró. Jelen esetben nekünk, 30+ arcoknak a flipper, videojáték, a C64, és társai.

Mint minden bugyornak, ennek is vannak különböző mélységei, ezért mi most megpróbálunk ebben a számítógépesdiben normalitás X egyenesének relatív közelségében megmaradni. Nem fogunk tudni, így aztán, nagyon nem is akarunk mindenkinek megfelelni. Úgyhogy, egy hardcore árkád-fanatikus,  aki CP2es capcom panelekkel ébred, HT-1080Z iskola számítógépen felcseperedett figura lehet, hogy nemsokára megvetően előhúzza majd a köpőcsészét.

De emberek, tegyük a kezünket a szívünkre: aki megvette a 1541es floppymeghajtót a C-64hez, az nem sírta vissza a kazettás magnót, nem? Régen minden jobb volt, mi? Milyen régen? Ahogy régen a floppys leköpte a kazettást, még régebben úgy köpte le a kazettást az orsós szalagos, meg a lyukkártyás. Hol van a bugyor alja?  Bakelitlemez? Gramafon? Fonográf? Az igazi fogász meg magának húzza?

Az igazság az, hogy nincs  alja, nincs vége. Fintoroghatunk, ha valaki már nem tudja, mi az a DOS, vagy nem látott már golyós egeret, vitatkozhatnánk, mennyire hülyítette el mindez  az embereket ez a fenenagy érintőképernyősdi. Lehet, hogy a dolgok nem feltétlenül váltak jobbá, de az biztos, hogy egyszerűbbé váltak és válnak, és ma már nem kell konkrétan egy szakmát kitanulni, ha az ember csak használni akar egy informatikai eszközt. Ne felejtsük el:  az embert lehet, hogy a nehézségek edzik, de a szabadidő  teszi kreatívvá. A fejlődés útján nem  a felegyenesedett járás, az eszközhasználat vagy a beszéd indított el minket, hanem az, hogy nem kellett a nap teljes egészében az életben maradásért küzdeni.

Előre szögezzük tehát le: megvan a varázsa az eredetinek, a gyárinak, a 20+ évesnek, mert abban még "volt anyag", de itt nem erről lesz szó. Hogy miért? Mert ez nem való mindenkinek. Természetesen, kellő idő és némi pénz birtokában,bárkinek megpróbálhat felkutatni egy Mortal Kombat kabinetet, aminek még áll a négy oldala. Szerencsés esetben hiánytalan lesz. Fel lehet cígölni az emeletre, és remélni, hogy azt asszony nem kap agyérgörcsöt a fából szobahőmérsékleten a harmadik percben felszálló tömény, 20 éves kocsmabűztől.

Aztán kell egy  konnektor, és vagy beindul, vagy nem. Vagy serc-puff, és lehet magyarázkodni a gyereknek, hogy azért marad le az esti meséről, mert apa bánhidáig égette le a távvezetéket. Aztán lehet kezdeni a kármentést.  Szerencsés esetben megvan a kulcsa, ha nem,  pozdorja hátfal nem lesz ellenfél az obis stanley-csavarhúzónak.

Vagy beletörik a gyári edzett zárba mint a ropi, és lehet magyarázni a szomszédnak, miért riad fel este 11kor a villanyfúróra. És végre feltárul a GÉP. És lehet, hogy egyből agyonbasz minket a balatonparton  94ben sebtében megtákolt Wells-Gardner monitor, mert Józsi, a szerelő nem volt egy kimondott műszerész, csak fűtésszerelő. Vagy lehet, hogy csak egy eprom IC lötyög, de az is lehet, hogy a 98-ban a gyári helyett betákolt AT-s Vargáné és Társa táp sütötte ropogósra a komplett főpanelt. Szokott lenni az ebayen, már 300 dollárért. Monitor nagyfesztáp felújít, alsó 5/12V táp csere, mér, kapcsolási rajzot búj, HOPP VÉGRE MEGY.  

Minden működik, akkor jöhet a külcsín. Jobb esetben csak minden második gombon nyomtak el cigit, rosszabb esetben a  hozzájuk tartozó vezetékezés emlékeztet egy szarkafészekre, mert még 95'ben be kellett a Tavaszba' tákolni egy Tekken panelt is, unták az MK-t. Persze, akad gombsor, Happ-joystick, colos T-molding, eredetinek mondott oldalmatrica, minden, jó pénzért, meg is jön két hétre. Majd még két hetet csücsül a főpostán, állam bácsi meg tartja majd a markát a kis 27 %áért. Ez is egyfajta retró, visszaidézi 86ot hegyeshalomnál, amikor a gyerek gyufásdoboznyi legóját IS leplobálta a gondos vámos, majd lehetett vele 2 hét múlva menni a vámhivatalba csengetni.

Persze, van, akit ez hoz lázba. Hisz nem a cél a cél, hanem az út, amit addig bejár az ember.  De mégegyszer, ez nem való mindenkinek. Ha szeretnénk megmutatni a gyereknek, apa mivel játszott 92-ben lakitelken a kempingben (helyett, kell egy alibi mert kedvet kaptunk a Punisherhez,de okostelón nem az igazi), akkor nem ez a módja, mert lehet hogy felnő a csemete, mire összeáll a nagy mű. Ami innentől kezdve nem használati eszköz, hanem egy MŰ, és biztos, hogy leveri a víz az embert, amikor a gyerek először dönti bele a kólát a kezelőszervekbe, vagy a haver behajol mögé, közben pedig végigszántja az övcsattal a vadonatúj sideartot.  

Itt jövünk igazándiból képbe mi, és amit biztosan tudunk ígérni : nem kell 30 kilós CRT monitorral küzdeni, kapcsolási rajzot bújni és színhőmérsékletet, geometriát állítgatni, demagnetizáló gyűrűvel bohóckodni, a 19"es LCD panel nem fogja egyhamar feladni. Nem kell DIL tokos IC-ket zsebkéssel feszegetni, eloxidálódott lábakat polírozni, öngyilkos elemeket csereberélni, vagy ezrekért rendelni a 27C128as EPROM IC-ket a világ túlfeléről.  Ami, csak hogy érezzük az idő súlyát, 128 kbites. Igen. Az 16 kbyte. Egy mai SIM kártya  kapacitása ennek a nyolcszorosa. Nekünk meg van 16 gigabyte tárhely. Van olyan játékplatform, amire összesen nem adtak ki annyit, hogy beteljen

Felmerülhet a kérdés, hogy miért tennék le érte ennyit az asztalra? Elvégre, magyarok vagyunk, vagy mi, szűk 10 millió futballbíró, politikus, autóversenyző, miért pont az informatikához ne értene bárki? Neumann is magyar volt, he? Há' miniPC akad az aliexpressről, meg ott a neten a sok fórum, emulátor hegyek, meg a sógor különben is asztalos, hát hülyék ezek? Megfejtjük! Szokták mondani, az okos tanul a hibáiból, a még okosabb meg a máséból. Neked itt a lehetőség, hogy tanulj, tőlünk, rajtunk keresztül meg azoktól, akiktől mi tanultunk.

A doboz, az csak fa. Hja, az autó meg csak vas. Meg műanyag. Az aliról olcsó a miniPC, pénz beszél, kutya ugat. Psszt, a kínai megeszi ám a kutyát. Sok a selejt, meg a kókler. Ne kelljen, csak egyszer visszaküldeni senzenbe, már elment a vámon, amit nyertél  a réven, szó szerint. Ha még van egyáltalán kinek visszaküldeni. Lehet mindenféle illesztővel varázsolni, hisz a csong műveknél mindet úgy hirdetik, hogy zero latency. Nos, a 99%-a nem az. Mi itt a legjobbat használtuk, amit kapni lehet.

Hogy olcsó volt e? Nem. De mosóport sem a varrógépszalonból veszünk.  És a tartalom?  A romdumpok neked sincsenek messzebb, mint nekünk, a neted meg lehet, hogy gyorsabb is. Kérdés, idővel hogy állsz letesztelni esetenként 15-20 reviziót, per játék, per emulátor. Csak játéktermi játék van uszkve kétezer, plusz a bootlegek, első-második-sokadik részek, regionális verziók, stb. Pár száz gigabyte az egész.  

Nos, mi ezt már végigsakkoztuk. Teszteltünk. Tanultunk. Saját idővel, saját kárunkon. Nem árulunk zsákbamacskát. Amit tud, azt tudja, mert arra lett kitalálva, és letesztelve. Ezért is tud "csak" ennyit. És később? Nem engedjük el a kezedet a vásárlás pillanatában. Beugrik még 1-2 cím, esetleg magad is hozzápiszkálnál? Tudunk segíteni. És fogunk is. Ha valamit nem lehet megoldani, azt is megmondjuk

 

Fridli László 2016 szeptember

 

© retrogamer.hu 2023. All rights reserved. Powered by automataberles.hu


TotalStudio