Donkey Kong

Az 1980-as Space Panic-al együtt a Donkey Kong az első platformjátékok egyike, olyannyira, hogy magát a stílust is csak ezután nevezték néven, korábban mászkálós játék kategória létezett csak, a Donkey Kong volt az első, amelyben már ugrani is lehetett.

A főszereplő,az első részben még Mr Video, később Jumpman, nem más, mint maga Super Mario, akivel ki kell szabadítanunk Donkey Kong fogságából Paulinet (eredetileg csak egyszerűen Lady), később mindhárman felbukkantak számos egyéb Nintendo játékban, illetve Donkey Kong és Mario a csakhamar a cég meghatározó figuráivá váltak.

A Donkey Kong az árkád gépek között nemcsak az egyik legsikeresebbnek, az egyik legmeghatározóbbnak is számított, és az első olyan volt, amivel a Nintendo igazán be tudott törni a nemzetközi piacra, illetve, ez volt a Nintendonál akkor kezdő Miyamoto első munkája is. A kezdeti átütő siker után számos konverzió készült a legkülönfélébb platformokra, licencjoggal a Coleco által, míg mások egész egyszerűen lemásolták a designt, így a karakterek a mesefilmektől kezdve gabonapelyhes dobozokig mindenhol felbukkantak. Még a Universtal stúdió által indított jogsértési per (King Kong) is inkább segítette, semmint hátráltatta a Nintendo, amely a játék kiadásától kezdve gyakorlatilag bebetonozta a piaci pozícióját egészen a kilencvenes évek végéig.

Donkey Kong

Fejlesztő: Nintendo
Kiadás éve: 1981
Típus: platform
CPU: Z80 1MHz/i8035 400KHz
Felbontás: 224x256, 256 szín

 

2016. október 03

Fatal Fury

Az 1991'es Fatal Fury az első az SNK King of Fighters sorozatában, fejlesztője pedig ugyanaz a Takashi Nishiyama volt, aki az eredeti Street Fighter-t is fejlesztette, és ezt a játékot tartotta annak szellemi utódjának is.

bővebben

Dungeons & Dragons

A korábbi Tower of Doom folytatása, elődjéhez hasonlóan, sok olyan elemet vonultatott fel, amely nem igazán jellemző az árkád játékokra: saját név rögzítése a karakternek, választható kasztok, tapasztalati pont, felszerelés, tanulható varázslatok, amelyek mind-mind alapvetően szerepjátékos elemek.

bővebben

© retrogamer.hu 2024. All rights reserved. Powered by automataberles.hu


TotalStudio